Kurvaa Kuutostieltä ja löydä Luumäki!

Vesistöjen ympäröimä, Salpausselän harjun halkaisema Luumäki sijaitsee Etelä-Karjalassa, Kouvolan ja Lappeenrannan puolivälissä. Luumäki tarjoaa matkailijoille mielenkiintoisia tarinoita historiasta sekä upeat puitteet luonnossa liikkumiseen.

Kollaasi

Maaseutumainen Luumäen kunta muodostuu eläväisistä kylistä sekä kuntakeskuksesta Taavetista, joka rakentui aikanaan Venäjän keisarinna Katariina II:n vuonna 1773 perustaman Taavetin linnoituksen ympärille.

Historiasta kiinnostunut matkailija voi tutustua Luumäellä esimerkiksi kivikautisiin kalliomaalauksiin, Taavetin linnoitukseen, sodan aikaiseen Salpalinjaan sekä valtion päämiehen P. E. Svinhufvudin kotimuseoon. Täällä voi kuulla tarinoita Constantia Charlotta von Lievenistä, Ukko-Pekan matkasta Siperiaan tai vaikka maalaiskylän eletystä elämästä tukkilaisineen ja tehtaan patruunoineen. Linnoitus- ja kotiseutumuseo sekä C. L. Engelin piirtämä Luumäen kirkko ovat myös tutustumisen arvoisia kohteita.

Luontomatkailija voi liikkua vesillä meloen tai veneellä, patikoida luontopoluilla ja pysähtyä laavutulille hengähtämään. Luumäellä on muunmuassa Kivijärven veneilyreitti sekä aikanaan tukinuittoreittinä käytetty Väliväylän melontareitti pysähdyspaikkoineen. Huopaisenvirran ja Tolpankankaan patikkareitti sekä Pärsäniemen ulkoilualue ovat hienoja retkikohteita päiväkävijälle.

Luumäellä käydessään kannattaa käydä katsastamassa myös useat kesäiset tapahtumat esimerkiksi linnoituksessa järjestettävät Vallijamit ja Marttilan kylän markkinat – unohtamatta eri kylien kesäjuhlia.